ES-S Les Paul

ES-S Les Paul (Japansk Les Paul kopi, 1975)


Denne skønhed blev fundet online som et gør-det-selv projekt. Den tidligere ejer vidste ikke meget om guitaren, der bare havde fået lov at ligge i sin kasse med ikke-virkende elektronik, nærmest ikke-eksisterende bånd & masser af ridser.


Da den først kom hjem til værkstedet var der ikke den ting, som ikke skulle gåes igennem: Nye bånd skulle sættes på, den gamle nut skulle af og en ny skulle slibes, ridser og optegninger hist og her i lakken skulle fjernes og poleres op, elektronikken skulle reddes hvor den flere stedet var "loddet" sammen med muffer!


Det blev hurtigt klart at der var tale om et mange timers hyggeprojekt, så jeg satte natrligvis igang :-)


ES-S er et ret ukendt mærke - selv for kopi-guitarer fra Japan - men ikke desto mindre er det en virkelig lækker guitar!

ES-S er et såkaldt "Private Label" der blev produceret tilbage i 80'erne på en af de større Japanske fabrikker, nemlig Kasuga-Gakki fabrikken. Her producerede man guitarer fra tidligt 1970 til deres konkurs i 1996. I denne periode blev der både produceret for Conrad, Emperador, ES-S, Hondo, Yamaha & Roland.

Efter sigende skulle "Blue Boys Shop" på Kongensgade i København have importeret og solgt dem fra slut 70'erne til slut 80'erne.


Denne specifikke guitar blev færdigproduceret d. 19 August, 1975 (dateret ud fra de originale Maxon-pick upper som er monteret), samt 5-lags binding og det historiske "open book" headstock-shape, som var en tydelig kopiering af Gibsons design.Nedenfor kan du se hvordan denne ES-S Les Paul kopi fik monteret nye bånd, reddet elektronikken, slebet ny nut & generelt bare fik en tiltrængt kærlig hånd.

Næsten som juleaften


Sådan så denne lækre japaner-kopi af en Les Paul ud, da den først kom ud af kassen efter at være sendt til Six Strings værkstedet.

Den fik selvfølgelig en prøvetur med det samme, men det stod hurtigt klart at der var meget der skulle laves, før den kunne få sin fulde mojo tilbage!

Velholdt elektronik


Guitaren var egentlig ganske velholdt, den bar blot præg af over 30 års spil, brug og generelt slid.

Elektronikken havde det også udemærket (udover nogle samlinger der var repareret med muffer).

Fretless Wonder?


Båndene var nok dem der havde det værst.. Efter mange år på landevejen var de nu slidt helt ned, og der var ikke andet at gøre end at skifte dem ud, plane, crowne og polere :-)

Bagsiden af halsen havde også fået med lidt for groft sandpapapir - så denne skulle der også kigges på.

Den helt store kærligheds-erklæring!


Denne fine besked stod på bagsiden af guitaren skrevet med en ret så hårdfør form for sprit-tusch.

Mon det er en gammel kærligheds-erklæring fra en fan til sit guitar-idol eller er det mon blot den tidligere ejer som ville sige tak for handelen? ;-)

Phase One


Første step: Fjerne de gamle slidte bånd og få renset rillerne for skidt og snavs, så de nye nemmere kan sætte sig og limen med tiden ikke giver slip!

Der viste sig dog hurtigt et andet issue mht. halsen - de fleste inlays var simpelthen poppet op! Disse skulle altså genlimes, og herefter sibes plant med resten af gribebrættet, da de eller blot ville "fange" strengene når man spillede..

Man skal huske at rense.. Negle?


Masser af dejligt gammelt skidt og træstøv som gemmer sig nede i revnerne :-)


Et nyt look


Resultatet efter rensning & planslibning af gribebrættet


Phase Two


De første fem bånd er her monteret, og projektet går stille og roligt fremad :-)

Når guitaren som her har kantbindinger, skal man være særlig opmærksted på at klippe "the fret tang" (altså den del som sidder nede i rillen og holder båndet på plads) i en tilstrækkelig afstand fra kantbindingen - ellers vil den blot skubbe sig selv ud og begynde at presse på, for til sidst at flække bindingerne!

Phase Two.One?


Her er alle bånd nu blevet monteret, og de er klar til at blive klippet til for herefter at blive filet helt ind til kanten af gribebrættet.

Kronen på værket


Efter enderne er blevet tilpasset, er det nu tid til at plane og crowne toppen af båndene, så de kan blive lækre og buzz-fire at spille på :-).

Værket på Kronen?


Det færdige resultat efter båndplaning, crowning & en god omgang af vores specielle olie.

Det skrøbelige Fantom!


På toppen af guitaren, var der ned i lakken ridset ordene "Phrail Phantom" - Det vides dog ikke om dette er navnet på et favoriseret metalband eller blot navnet på selve guitaren  :-)

Polering af.. Lakken?


Ja ja - men først skulle lakken lige slibes helt plant, så man hverken kan se eller mærke de tynde ridser længere :-)

Det skal være skidt, før det kan blive godt!


Efter planslibningen med relativt groft sandpapir, kunne jeg begynde at slibe lakken op igen, startende fra en korn 220 og sluttende på en korn 1.000.

Det skal stadig være skidt, før det kan blive godt!


Resultatet efter der var blevet slebet med korn 1.000.

Det skal stadig, stadig være skidt, før det kan blive godt!


Efter "grov-slibningen" med korn 1.000, kunne jeg gå igang med at slibe/polere lakken til en high-gloss finish igen.

Dette blev gjort med ultra-fint Micro-Mesh startende fra korn 1.500 til korn 12.000!


Samme procedure bliver også anvendt, ved vores "Båndpolering Deluxe" - service.

Det blev godt!


Resultatet efter polering med Micro-Mesh korn 12.000 & en hurtig gang buffing

- Beautiful!

Elektrikeren kommer på mandag!


Elektronikken havde det som sagt relativt godt.. Og så alligevel ;-)

Mange samlinger var loddet sammen med muffer som denne - dette blev naturligvis rettet og loddet ordenligt sammen og isoleret med krympeflex.

Næsten i mål!


Således så hun ud, efter at have fået loddet lidt ukorante samlinger, bedre skærmning af kontrolkammer, monteret nye bånd, tilslebet en custom saddel samt fået en god gang rens & polering - Nu mangler kun et sæt gode .11'er strenge og en justering!

Smuk!


Resultatet efter alle issues er blevet gennemgået - her sat op med nye lækre Elixir .11 strenge, justeret & intoneret og nu 100% spilleklar igen :-)


Et sæt nye knobs er monteret i stedet for de gamle (som selvfølgelig også er gemt)

Smukkere!


Resultatet efter alle issues er blevet gennemgået - her sat op med nye lækre Elixir .11 strenge, justeret & intoneret og nu 100% spilleklar igen :-)


Al elektronik virker fejlfrit og action ligger helt perfekt!

Smukkest!


Resultatet efter alle issues er blevet gennemgået - her sat op med nye lækre Elixir .11 strenge, justeret & intoneret og nu 100% spilleklar igen :-)


Et flot velbevaret headstock uden alt for mange dings & ridser, og nu med ny custom slebet nut så den fremover undgår fret buzz!