Gretsch Tennessean

Gretsch Chet Atkins "Tennessean"


Denne skønhed af en guitar kom forbi Musik Mekanikeren, da ejeren efter mange år havde besluttet endelig at få den sat i stand. Hidtil havde den blot ligget i sin kasse oppe på loftet, hvor den år før dét var blevet købt af en god ven som havde haft guitaren hængende som vægpynt!


Det var tydeligt at se fra det første møde, at tidens tand ikke havde været god ved dette ellers utroligt smukke instrument. Elektronikken var helt stået af, båndene slidt ned til træet & irret til og al hardware trængte generelt til et eftersyn.

Herudover var der kommet et slemt "hump" omkring 15. bånd (lige ved krop- og hals-samlingen) hvilket bevirkede, at guitaren var uspillelig fra 12. bånd og opefter.


Selvom lige netop denne Chet Atkins model ikke var den dyreste på markedet, dengang tilbage i 80'erne er den stadig et fantastisk stykke instrument, med et meget brugervenligt system - selvom det måske ligner det modsatte med alle de switches & potmetre :-)

Da guitaren først kom ind blev den selvfølgelig lige testet af og vurderingen var med det samme - Wauw! Denne guitar synger!

Det var tydeligt at mærke at selvom denne skønhed blot havde ligget i sin guitar-kasse de sidste mange år, så var der endnu masser af mojo at mærke fra dette over 40 år gamle instrument.

Guitar-fabrikkerne kunne bestemt deres kram dengang!


Nåh, videre i teksten.. Der er masser af arbejde foran og denne Gretsch har fået bestilt hele turen - Komplet ny elektronik, nye bånd med eliminering af "hump", service af hardware og selvfølgelig et endeligt setup med nye lækre strenge.

Som en bonus for kunden blev selve guitar-kassen (som også var noget ramponeret efter mange års brug) også lige serviceret, renset og hængslerne smurt.


On with the show!

The Journey Begins..


Sådan så guitaren ud da den først kom til Six Strings værkstedet, strålende i al sin skønhed og med masser af patina!


Dog er der en masse arbejde som skal udføres for at denne guitar kan vende tilbage til sin fulde pragt :-)

Bigsby On My Mind


Et Bigsby tremolo-system går man aldrig helt galt i byen med - Og det er præcis hvad denne Gretsch er monteret med.


Det er utroligt så nemt det er at styre hvor meget (eller hvor lidt) vibrato-effekt man vil have med dette system!

Dead frets tell many tales


Efter mange års brug er de originale bånd blevet slidt og er helt irret til.

En ombånding er her nødvendig for at få guitaren op at synge igen, samt eliminere "hump" ved 15. bånd.


Dele af "Gretsch" logoet er også ved at falde af, så disse skal selvfølgelig også renses og genmonteres.

Et bump på vejen..


Her fik jeg et meget godt billede af "humpet" omkring krop- og hals-samlingen. Den ekstra højde opad forhindrer strengene i at vibrere frit, jo længere man kommer op ad gribebrættet og dræber dermed alt tone & sustain!

To sider af samme mønt


Front & bagside af guitaren.


Fantastisk flot årestruktur bagpå og masser af patina og glød i lakken. Fronten har været udsat for lidt af hvert, og er derfor blevet "mørknet" yderligere.

The bad connection..


Elektronikken skal som sagt have den helt store tur, hvilket vil sige at ALLE komponenter (bortset fra PU's) skal skiftes ud. Dette gøres via udfræsningen til Neck Pick-Up'en (Jeps, det lille hul til venstre på billedet) ;-)


Det første issue jeg blev mødt af var forbindelsen til begge Pick-Up's, som var loddet sammen med muffer!

Nogen har tydeligvis forsøgt at fixe et issue med elektronikken førhen, vha. denne metode, men i længden synes det ikke at være en holdbar løsning desværre :-)


Connecting the dots..


... Og der er mange af dem! :-)


Out with the old, in with the new!


Elektronikken er i rimelig dårlig stand hvoraf det meste er mørnet og fyldt med støv og andre gode sager.

Som det første blev Pick-Up's loddet anstændigt sammen og testet om de stadig havde mere juice i sig - det havde de heldigvis! :-)

And in came the new!


Efter Pick-Up's blev loddet sammen galdt det de to forreste switches (PU-switch & tone-switch), herefter master-volume potmeteret, så Output-Jack osv. osv.


Det hele foregik i fantastisk samarbejde med min PanaHand - "Blæksprutten", som jeg kalder den :-)

Bad frets? Don't fret!


Billederne taler vidst for sig selv - disse bånd trænger til at blive udskiftet!

No more frets?


Alle bånd fjernes så der kan blive monteret nye i stedet.


Inden da, skal gribebrættet dog planes for at se om vi kan eliminere det irriterende "hump" som er kommet ved krop- og hals-samlingen.

Over the Hills and So Far Away


Først skal "humpet" elimineres. Dette gøres vha. en planer med diverse slibepapir i stigende korn.

Herefter skal hele gribebrættet planes med en "radius" - dvs. krumningen på gribebrættet skal matche krumningen på selve broen.

No More Hills and Not So Far Away


Resultatet efter endelig planing & radius-slibning. Nu mangler kun at blive renset i rillerne så der er plads til de nye bånd, samt at limen kan binde ordentligt og ikke bliver mixet sammen med en masse støv.


Herefter kan det egentlige bånd-arbejde begynde!

Shiny new frets


De nye bånd er nu blevet installeret og klippet til i enderne. Herudover er selve gribebrættet dækket af for ikke at ridse træet under planings, crowning og polerings-processen.

Leveled shiny new frets


De nye bånd er blevet planet og enderne slebet til. Nu mangler kun at crowne toppen af båndene ( så strengen har et så lille kontaktpunkt som muligt og dermed giver den reneste tone), samt at polere hvert bånd til en high-gloss overflade.

Crowned shiny new frets


Hvert bånd skal crownes hvilket gøres med et væld af special-file & redskaber  værkstedet har til rådighed.

Dette er en langsommelig proces og undervejs skal der hele tiden tjekkes for højde-forskelle båndene imellem - er der blot ét bånd som er et filestrøg højere end et andet, ja så giver det problemer med fret buzz når strengene senere kommer på!

Polished shiny new frets


Således ser det første færdige bånd ud, efter det har undergået hele processen med planing, crowning & polering - Mhmm!!

Perfect shiny new frets


Resultatet efter mange timers arbejde med båndene, samt en tiltrængt oliering af gribebrættet.


Olien vi bruger hos Six Strings er special-udviklet til musikinstrumenter og får virkelig træets naturlige karakter til at træde frem - beautiful!

Det er fan'me tov-trækkeri!


Gribebrættet og båndene er blevet lavet, så nu er det tid til at gen-montere elektronikken. Eftersom alt foregår igennem det lille Neck-PU hul, måtte der trækkes ståltråd igennem hullerne og guitarkroppen, for at hive hvert komponent hen på sin retmæssige plads - En tids- og tålmodighedskrævende opgave!

Good as new! .. Almost


Elektronikken er nu blevet monteret og alt spiller (elektronisk) som det skal. Nu mangler der blot nogle nye strenge og et setup!


Før dette syntes jeg dog at hard-case'n lige skulle have en tur også :-)

Something "felt" wrong


Den indvendige polstring var begyndt at give op på forskellige steder og gav derfor problemer hver gang man tog guitaren ind og ud af kassen.
Den indvendige polstring var begyndt at give op på forskellige steder og gav derfor problemer hver gang man tog guitaren ind og ud af kassen.

Den skal da bare have en omgang WD-40!


Selve låsen på kassen var også blevet slået skæv og var så rustet at den ikke længere kunne bruges.

Denne blev langsomt varmet op og derefter bukket ud på plads igen.

Herudover blev låsen renset og smurt (ligesom alle hængslerne) så alt igen virkede optimalt og "squeak-free" :-)

All Original


Original Gretsch kasse fra late 70'erne serviceret, renset, smurt & rengjort - Denne hardcase er klar til sine næste 40 år og et hårdt liv på landevejen :-)

All renewed


Nye strenge og et ordentligt setup til sin nye bånd-højde - Denne Chet Atkins Tennessean spiller bare svinefedt!

Alt er blevet renset igennem og selve kroppen er pudset og poleret
Bagsiden af guitaren

- stadig blændende flot at kigge på!


Ny elektronik med kvalitets Emerson Pro & Switchcraft komponenter, samt et lækkert setup med nye Elixir .11 strengeNy elektronik med kvalitets Emerson Pro & Switchcraft komponenter, samt et lækkert setup med nye Elixir .11 strenge
Logoet sidder igen helt fast og sikkert på head-stocket & mekanikkerne er blevet strammet, renset & smurt.

En smuk guitar :-)

Hump er blevet elimineret og guitaren er nu fuldt spilbar i hele registeret!

On the Road Again


Denne Gretsch er nu klar til at komme hjem til sin ejer, som kan se frem til en masse gode timer og dejlige toner fra dette komplet fornyede instrument!